{{ mainName }}

{{ newsTitle }} {{ newsVisible ? '✦' : '✧'}}

Unripe Cherries

DirectorNebojsa Jovanovik
ProducerBlagoja Nedelkovski – Filmtrick Production
WriterNebojsa Jovanovik
CastNikola-Kole Angelovski, Selpin Kerim, Aleksandar Mikic
EditorBlagoja Nedelkovski, Radovan Petrovic
CameraKiril Shentevski
ScreeningFr. 11 Nov. 15:15 hrs.
Su. 13 Nov. 21:00 hrs.
Original TitleNEZRELI CRESHI
Year2015
Length16 min
CountyMacedonia
SubtitlesEnglish
SectionSHORT FILMS, BIG TALENTS: ENFF Discoveries

Meeting a stranger in a train in the contemporary Balkan region is more than encountering another fellow human being. It is encountering a certain ethnicity. This short film warns us about the danger behind these encounters.

SYNOPSIS

A few people from different religious and ethnic communities are travelling in a compartment of a train, in a country that is in a civil war. Everybody expects the latest news on the war in the country and the results of the negotiation process between Macedonian and Albanian politicians. The war is outside, but it emerges inside the train too. Words are weapons, sharp views, invectives… Could they forgive each other at the end the war? The director worked on the development and realization of several amateur documentaries and feature films and later produced and directed the short documentary ’Storming’, which premiered at the International Film Festival Brothers Manaki in 1997.

In de hedendaagse Balkan is een ontmoeting met een vreemdeling in een trein niet zomaar een ontmoeting; je treft een bepaalde etniciteit. Deze korte film waarschuwt ons voor deze gevoeldigheden.

VERHAAL

In een land in burgeroorlog reizen enkele mensen uit verschillende religieuze en etnische gemeenschappen samen in een treincompartiment. Iedereen wacht op het laatste nieuws over de oorlog in het land en de resultaten van de onderhandelingen tussen de Macedonische en Albanese politici. De oorlog is buiten, maar bereikt ook het treincompartiment. Woorden zijn wapens, er zijn scherpe meningen en er wordt gescholden. Kunnen ze elkaar vergeven aan het einde van de oorlog? De regisseur werkte aan de ontwikkeling en realisatie van een aantal amateurdocumentaires en speelfilms. Later produceerde en regisseerde hij de korte documentaire ‘Storming’, die in 1997 tijdens het International Film Festival Brothers Manaki in première ging.